Blowerdoor test gavner både nye og gamle byggerier

blowerdoor test gavner nye og gamle byggerier

En punkteret cykel lapper man ved at finde hullet i slangen, men hvordan lapper man en utæt bolig? Har du mistanke om, at din bolig er utæt, eller vil du bare gerne forebygge utætheder, så er en blowerdoor test det første, der skal gøres.

Kort og godt om blowerdoor test

En blowerdoor test er en særlig form for trykprøvning, der har til formål at identificere, om der er utætheder i boligen. Ved at benytte en blowerdoor test frem for andre former for trykprøvning, får man et mere præcist resultat. Det kan i sidste ende betyde, at du slipper for yderligere udbedring, der kræver, at man fjerner gulve, lofter eller vægge. Testen kan derfor ses som en investering, der sparer dig for dyre reparationer.

Hvordan foregår det?

Hvis man skal have et nøjagtigt resultat af testen, skal alle ventilationsåbninger i testbyggeriet/boligen lukkes af. Det gælder fx emhætten eller brændeovnen. Til gengæld skal alle indvendige døre stå åbne. Pointen er nemlig, at man isolerer luften inde i boligen og kun tester på den. Selve testen foregår ved, at man fastgør en plastdug (blowerdooren) i en udvendig døråbning. I plastdugen er der en ventilator, og ved hjælp af denne, skaber man først undertryk og så overtryk i boligen. En computer kan nu vise, om der er utætheder, som luften kan strømme ud af.

Det skal du være opmærksom på

Hvis det viser sig, at der er utætheder i din bolig, skal der laves en ny test for at identificere, hvor de er. Det kan blowerdoor testen nemlig ikke klare. Den siger kun noget om, hvorvidt boligen er tæt eller ej. Måske synes du, det er besværligt, at du muligvis skal have lavet endnu en test, men du kan også se det omvendt: Hvis din bolig viser sig at opfylde tæthedskravene, er der ingen grund til at gå videre med en ny test. Og så har du sparet de penge.

Føl dig tryg i en tæt bolig

En tæt bolig er ikke kun rar at opholde sig i. Den forebygger også fugtskader og er bedre for din økonomi, fordi du sparer penge på varmeregningen. I nye byggerier (efter 2006) er det tilmed et krav, at man kan dokumentere, at boligen er tæt. Boliger, der er bygget før 2006, har dog lige så meget glæde af testen. Skal du have fat i nogen, der kan lave trykprøvning i nye og gamle byggerier? Så er Trykprøvning & Energimærkning Danmark lige dem, du skal have fat i.